Monday, 30 January 2012

K.L TRIP !!

amboi .. lamanye scha tak mengupdatekan beloq ni .. sampai berhabuq da beloq scha .. hihi ..
korang ape kabar ? ciik jah , cik senah , cik mah sume tu , sihat tak ? hahaha ..
lame benor bercuti kite ni yew .. indah ase .. tapi bile dah kena masuk keje balik , liat memasing nak bangun pagi kan ! hahahh ..
okey la ary ni scha nak kongsi skit percutian scha masa raya china tempoh ary ..
dari 22/01/2012 - 24/01/2012 ... gi K.L ..
>>:130: dari kuantan bertolak ke k.l kul10 pg .. naek bus la .. naseb baek jalan tak sesak .. kalu tak mesti lambat sampai k.l .. 3jam perjalanan sampai juak kat pekeliling .. then naek LRT dari titiwangsa ke k.l sentral .. smpai k.l sentral dlam kul2 ptg .. then terpaksa la naek teksi coz da kepenatan .. mula-mula depa nak charge kami rm30 , tp kami tak nak coz mahal sgt . then depa kata bley kurang rm25 .. okeyla kami setuju .. tp duit tol kena bayar sendiri .. tambahla rm2 lg .. sampai depan Sunway Pyramid .. kami bermalam kat SUN INN HOTEL .. bilik okeyla .. satisfied .. rm85/nite .. lepas dh settle bayaran sume , letak barang then kuar balik untuk lunch .. mam kat JUSCO sunway pyramid .. pekena sizzling yee mee dgn ABC.. fuhhh .. hilang dahaga .. haha .. then pi beli snack plak untuk dikunyah-kunyah masa dlm bilik nanti .. dalam pada kepenatan yang teramat tu sempat lg kami pi karoke kat RED BOX sunway pyramid .. dari kul5 ptg smpai kul8 mlm .. bley? hahaha .. dah penat melalak memasing kt red box tu , kami decide nak balik bilik nk rehatkan dri .. tp scha balik umah family jap coz dekat je.. jenguk family jap .. balik bilik tgk memasing dh terbongkang tido .. hahaha ..
untuk dinner plak , kami mam kt kopitiam sbelah hotel kami je .. malas nak jalan jauh kan .. mkanan kt situ bley than la .. kopitiam kan .. pas siap mam tu , memasing ckp bosan nak balik bilik , so decide nak pi jln2 round sunway .. okey la .. pi la jln2 jap .. dh penat tu balik bilik la .. membuta !!! ..
>>:130: esknya , kami xde plan sgt coz xtau nak ke mana kan .. cuma lunch kami lunch kt restoran sbelah sunway pyramid tu .. ternmpak plak fav scha iaitu ayam madu .. nyum .. nyum ..
tgh sedap2 mkan , tetibe scha jmp sumthing .. " LALAT " .. EEEEEIIIIII...........
ptus slera mkan scha time tu jgak .. bos kdai tu sruh scha order mkanan laen , tp tidak la kan .. for sure if korang kt tmpt scha mesti korang akn trus blah an .. same as scha ar .. trus blah .. geli sgt ... !!!! huhuhu .. then masuk sunway pyramid , jln2 jap .. then kami sume cdang nk pi tgk movie mlm nnti .. so beli la tiket awl2 .. cite bujang telajak .. kul11.45 pm .. smentara nak tnggu mlm tu , rehat2 la kt bilik .. menidurkan diri kan .. hahah .. before pi tgk movie , kteorg tapau MCD kt bwah hotel ni .. pas mkan trus gerak p sunway .. syok sgt cter tu .. pecah pwot .. then dlm kul1 lbey abes .. sume dh kengantukan .. balik la .. apo lg kan .. haha .. tido .. tp scha xtido lg .. scha pack brang coz esk nk lik kuantan dh kan .. pas dh siap pack brang , scha pun join dorg tido ..
>>:130: last day kt k.l .. spatutnya check out kul12 , tp kami kuar awal coz nak tnggu bas untuk ke puduraya .. coz bus metro an lmbat .. naseb xlama kami tnggu bus smpai .. rm3/sorang .. dari sunway ke puduraya .. tp alangkah peningnya kepala sbb yang ada kt dlm bus tu sume warga asing derrr !!! .. yang warganegara geng kami je .. gile mcm2 bau ade .. bila smpai k.l plak , mak aiii ... sume warga asing .. k.l dh mcm kt nepal dah ase .. huhuhuhu ... reunion dorg kot .. bahahaha ... smpai pudu kami tnggal beg coz nk p beli tiket and nk cri tmpt untuk mam .. pathetic !!! sbb sume tiket untuk ptg xde .. yang ade cuma mlm .. pling awal kul8 mlm .. trime je la .. memandangkan ade byk mase kami pi lepak mam dlu kt mamak .. pastu msuk pudu lik coz xberani nak jln2 .. sumenya warga asing .. eeerrr ...
.... dh kul8 mlm kami naek bus .. mak aii .. laju sakan cik driver bus ni .. kejar ape xtau la .. lepas 3jam perjalanan smpai kt terminal makmur kuantan ..
alhamdulillah .. semuanya berjalan baik selama percutian kami .. syukur ...~~
sampai sini dulu ye .. nnti scha ade cite , scha kongsi lg kt korang ye .. chowz ~~
p/s maaflah xde sebarang pict untuk dikongsikan .. sbb xdan nk posing2 sakan .. hehehe .. :34:

suKer?Like~~

Thursday, 19 January 2012

pabiLa jaRi sCha muLa mena!p >>

HAPPY CHINESE NEW YEAR !!:112: amboi awalnya cik scha wish ye .. haha .. tak ngape lar ..
GONG XI FA CAI untuk bangsa cina yang akan menyambut new year mereka ye ..
jangan lupa pulak " ANGPAU" untuk cik scha ye .. hahaha ..
untuk korang-korang yang bakal bercuti panjang ni , apa pelan korang ? nak ke mana ? dengan siapa ? (sibuk benor cik scha gamaknya) hahah ..
tak kisah lah destinasi korang tu dalam negara ke luar ke yang penting " PANDU CERMAT NYAWA SELAMAT " & "INGAT ORANG YANG TERSAYANG " .. tu dia cik scha dah berbicara kan ..
asalkan korang happy , enjoy holiday korang keyh ..
cik scha tak balik jenguk keluarga kat K.L sebab ikut planning housemate nak pi holiday .. tp tempat belum decides lagi .. insya-allah akan cik scha kongsikan serba sedikit holiday cik scha kat korang ye .. jangan khuatir .. (gedixx ) .. hahaha .. :119::120:
korang pun jangan lupa nak share holiday korang dengan cik scha .. mana tau nak pi jugak tempat yang korang dah pi kan ..
okey lah salam sayang dari cik scha .. jaga diri korang ..
p/s :: renung-renungkan dan selamat beramal .. :131:

suKer?Like~~

Wednesday, 18 January 2012

new family ::


salam .. amboi lamanya scha tak update belog ..
al-maklumlah sibuk bekerja .. apa khabar korank semua ? scha harap korang semua sihat ye .. sebab kan sekarang cuaca tak menentu .. yang mana kurang sihat tu bawak-bawak lah makan ubat ye ..
ni scha nak kongsi kegembiraan scha kat korang semua .. scha dapat ahli keluarga baru .. ada 1day tu sekor kucing dari mana entah masuk rumah scha , then tak lama pastu dia 'terberanak' dalam rumah scha .. so automatically dia dah jadi keluarga scha lah kan .. comel sangat anak-anak dia .. ada 4ekor sebenarnya , tapi yang sekor lagi mungkin hayat dia tak panjang kan , dia mati .. kesian sangat .. dah lah comel .. masa nak p tanam tu , sebak rasa .. (macam ni pun boleh) .. huhuhu ..
so sekarang tinggal 3ekor je anak kucing .. sihat-sihat belaka .. tapi biasalah bila kecik-kecik ni sakit mata lah semuanya .. sampai tak boleh nak buka mata pulak tu ..
tapi alhamdulillah , semua sihat-sihat .. termasuk emaknya sekali ..

ni lah keluarga baru scha:108:
comelkan mereka .. okey lah .. ni dulu scha share kat korang ye .. chill~~
suKer?Like~~

Friday, 13 January 2012

JANGKITAN KUMAN PADA MATA ..

SAKIT MATA !!!

pernah tak diantara kalian mengalami keadaan di mana bila kalian bangun saja dari tidur , mata kalian berair dan kemerahan ? lebih-lebih lagi untuk kalian yang gemar pakai kanta lekap(contact lens) ataupun gemar menyolek di bahagian mata . kadang-kadang bila terlampau letih , mesti kalian akan terus tidur tanpa menanggalkan kanta lekap dan membersihkan makeup kan ? kalian tahukan mata adalah bahgian yang paling sensitif ! kalau kalian tak ambil kisah tentang mata kalian , kemungkinan besar mata kalian akan dijangkiti kuman . !


JANGKITAN KUMAN BOLEH BERLAKU KERANA BEBERAPA SEBAB :>

:65: pemakaian kanta lekap

:65: kosmetik


MACAM MANA NAK TAHU MATA KALIAN DIJANGKITI . NI TANDA-TANDANYA :


:36: kemerahan dan berlakunya pengeluaran air mata ataupun cecair yang berlendir

:36: rasa kurang selesa seperti ada pasir kat dalam mata

:36: kadang-kadang penglihatan boleh jadi kabur sampai kalian tak dapat nak buka mata yang dijangkiti tu




kalian juga PERLU TAHU jangkitan kuman dan alahan berbeza . alahan akan menyebabkan bahgian mata terasa gatal dan cenderong untuk menggosok mata . tapi jangan bimbang kerana ia tak berjangkit .
Peralatan kosmetik yang menjadi punca jangkitan mata :>
1. PENGGARIS MATA(EYELINER)

:62: kalian tahu tak yang mata pun ada kelumumur ? jika mata tak dijaga , kelumumur akan ada di celah-celah bulu mata . ianya disebabkan jenis kulit , minyak dan kekerapan memakai eye liner .

2. KANTA LEKAP(CONTACT LENS)

:62: bila mata berkedip , mata akan mengeluarkan air mata tujuan untuk membersih dan melembapkan mata tau . ia juga membekalkan nutrisi dan oksigen . apabila mata terkena jangkitan kuman akibat kanta lekap , agak sukar dirawat kerana tiada saluran darah dalam bola mata kita .

3. SOLEKAN(MAKEUP)

:62: jangkitan pada kelopak mata terjadi bila mata tak dibersihkan sesudah disolek . akan menyebabkan pembukaan kelenjar dan lemak berkumpul . lemak yang terkumpul akan menutup liang kelenjar hingga ia tersumbat dan menyebabkan mata bengkak seolah-olah ketumbit . jika dibiarkan membengkak teruk dan melibatkan seluruh kelopak mata kita .


TIPS!! CUCI SOLEKAN MATA!

:h: mencuci mata menggunakan syampu bayi yang diletakkan pada putik kapas . lap kelopak mata perlahan-lahan untuk menanggalkan solekan mata .

P/S sekadar perkongsian ..
suKer?Like~~

Thursday, 12 January 2012

sepetang berlalu ... '

Bismillahirohmanirohim ....
Sepetang berlalu ... '
hembusan angin yang kencang diikuti guruh dan kilat yang sambung menyambung memberi tanda bahawa hujan akan turun tidak lama lagi . awan yang mendung telah menggelapkan suasana petang dinihari . seluruh warga kota berkeliaran mencari tempat untuk berteduh sebelum hujan menitiskan air-airnya . pada mulanya hujan turun renyai-renyai untuk memberi ruang pada warga kota bersedia . dan seterusnya hujan mulai turun dengan lebatnya membasahi bumi . srrrr . angin meniup . semakin sejuk bumi kala ini .

aku hanya duduk di kerusi dan merenung tiap titis air hujan yang jatuh ke bumi . tiap titis hujan itu adalah rahmat yang akan muncul . tiap titis hujan itu juga menandakan kepergian seseorang insan Allah . hujan adalah rahmat dariNya . aku menadah tangan tanda kesyukuran atas rahmat yang dikurniakan hari ini . kerana jika hujan tidak turun pasti bumi akan kehausan . pasti tumbuhan akan layu . pasti pokok-pokok akan menangis kerana tiada air untuknya .

Sepetang berlalu ... '
aku berjalan di taman sambil menikmati ciptaanNya yang amat indah . menyusuri tasik , melihat anak-anak kecil bermain-main riang . tersenyum aku dibuatnya . ingin pulang ke rumah tak ada apa yang boleh dilakukan . jadi , aku berfikir untuk bersantai saja di taman ini .

ketika bersantai sendirian , fikiran aku terbang melayang jauh entah kemana . seperti punya banyak masalah yang harus diselesaikan . (hahaha , aku ketawa sendiri) .lucu dengan fikiran aku sendiri . setelah waktu semakin memasuki senja , aku berjalan pulang . sunyi sepi keadaan di rumah . terasa kesunyian .

Sepetang berlalu ... '
selepas membersihkan diri , aku merehatkan pula diriku yang sejak pagi di luar . sehingga aku terlelap . dibuai mimpi indah . astaghfirullah . '

>> menghargai ciptaanNya adalah indah seindah apa yang diciptakan untuk umatnya . salam '
p/s>> sekadar bicara diri scha .. salam membaca semua ...



suKer?Like~~

Wednesday, 11 January 2012

::<< kes@h c!nte mukebuKu >>::

assalamualaikum ^_^ warge blogger !!~:n::n::n:

cinte mukebuku ? .. byk sgt dh skank kan b'kenalan dlm mukebuku ni..
spew antare korank yg b'knalan dn b'cinte dlm mukebuku ni .. ?
hahahh .. mcm scha jgak .. b'knalan dgn si die pun dlm muke buku ni .. tp xla mcm kata NAJWA LATIFF " kau hntar pesan sruh aqu trime kamu " ... hehe
scha mule comment 1 of da pict yg die pny la ..
but then no respons .. then scha juz okey .. xpew .. maybe die xreply coz xkenal kan ..
but 1 0r 2month pastu , scha receive a photo comment dri die .. hehe ..
xsngke plak ambik mse gitu lame nk reply blik an .. ape pny org daaa ..
hahaha .. then bile dh komen mngomen ni , kteorg start chatting each other .. sometimes ade gk calling2 ..
yg paling geramnye , asal calling2 jew die xde cter laen kah nk d'critekan kt scha .. blik2 sal EX2 die .. huhhh !! if korank pun mesti korank pnaz gak an .. haaaa .. cm gitu la scha ase ..
tp xpe la , maybe die juz nk luahkan k'kcewaan die je .. scha pun jdilah "PNDNGAR SETIA" utk mslah2 die .. then tup2 , ade prasaan ryndu if xdgr sore die .. ahackz ' .. gatai btoi kan ..
(ade aqu kesah) .. haha .. xsngke plak ade respons positive gak dri pihak sane ..:e: hehe ..
bpew blan pastu , kami jmp .. okey la die .. bley than la kan .. hihihi ..
bile dh jmp , dh knal memasing , kami fkir nk go on ke thap struznye ..
tadaaaaa ... ~~ t'ciptalah prasaan kami ..:n: huhuhu .. da setaon gk dgn die .. alhamdulillah , xde pape yg b'laku antare kami .. msih b'bhgia lg ... hehehe ..

inilah cinte mukebuku saye ..:face2:








TRIMAS SUDI INTAI ! JGN LUPE LIKEEE YE !


suKer?Like~~

Tuesday, 10 January 2012

aQu yg ... enTah ler .. !!

gad!s kidaL berb!cara ---->>:60::60::60:


assalamualaikum ^_^
aper cer korank ary ni ?? pwot sdah knyang blom ?? hehehe ..
scha ni sbnarnyew xtao nk update sal ape kt blog ni .. hehe .. maklumlar .. sume hal dh d'ceritakan .. kan .. :73: .. hehe ..


ary ni cuace mendung panaz ujan jew .. sjuk jew kt kuantan ni hah ..
if dpt mmbute mmg syiokk ar an .. tp scha tgh kijo plak skank ..:face17: ..
x x x .. sbnrnye scha plik dgn dri scha ni .. ade jew xkena dgn blog scha ni .. pdahal dh siap d'hias belake dh sume .. tp xpuaz aty gak .. asal ade menda bru mesti nk gak ltak kt blog ni ..
hehe .. cian blog scha ni .. kan .. sbb scha ase blog scha xsecnteq blog2 syg2 scha yg laen tu .. termasuklah 'ANDA' yg sdang mmbace entry kali ni .. hehehe ..

:131: scha teruja dgn blog2 korank2 tao .. <--- mcm icon cute tu .. hehe ..
bulat2 mte scha nengok blog korank yg cnteq tu ..

okey2 .. scha dh mule nk merapu2 ni .. hehe .. scha stop dlu keyh .. smpai ketemu lg ..:67::67::67::67: ...
suKer?Like~~

Monday, 9 January 2012

GPS ?? apEw kah iTu ??











salam 1malaysia u ollz .. hakhak .. sehat ta korank2 sumer ni ?
bce da tajuk nu kt ats ? GPS ? saper tao GPS tu apekebendanye ?
hehehe ..
GPS tu adalah utk arah p'jalanan .. korank nk p mane , korank type aje kt GPS tu , pndai lar die cri tmpt yg korank nk tu .. bijak kan die ?? hihihi ..
yg scha dok cter ni sal GARMIN GPS .. buley promote plak an !!! hahahahh ..
ade mcm2 jnis .. nk yg besau ke , kcik ke .. sumer ade .. yg bestnye GPS ni ade tunjuk 3D JUNCTION VIEW .. tu mcm yg kt gmbar ats tu .. kan ade gmbr 2 side tu kan ..
GPS ni korank kena update , sbb if ta update , nti die bg jln yg lame .. owg laen da gune jln baru korank plak still gune jln lame .. kan .. so kena update .. bkan lar every month .. 6blan skali pun okey .. ade warranty lg .. setaon warranty .. map sume yg paling latest .. malaysia/singapore/brunei .. dh ade kt dlm .. nk msok map laen pun buley gak .. cntoh: thailand/indonesia dn laen2 ..
GPS ni mmg akn mnyenangkan korank2 yg ta tao jln .. yg ta confirm dgn jln2 yg akn korank p .. ta lar mahal mane pun GPS ni .. kalu SAMSUNG GALAXY TAB korank2 mampu , ta kan lar GPS ni korank ta mampu beli an .. betui ta ? hahaha ..

kat bwah ni scha ade bberapa jniz GARMIN GPS yg mampu dibeli ... actually , adew lg .. tp yg kt bwah ni cme yg basic use jew ar .. yg affordable price ..

NUVI 2465:41: bluetooth(handsfree calling )
:41:compass(kiblat&walking )
:41: lane assist & 3D junction view )
:41: malay , eng , chinese language
:41: 4.3" widescreen
NUVI 1350:34: lane assist&3D junction view
:34: malay,english,chinese language
:34: 4.3" widescreen

NUVI 2565 :42: bluetooth(handsfree calling)
:42: compass(kiblat&walking)
:42: lane assist&3D junction view
:42: 5" widescreen
:42: function 2465 & 2565 same jewp ..
cme screen jew besau ..

:73::73:
suKer?Like~~

copyright@nukilan di atas adalah hak milik schafyza